BODY OBJECTS

NOUR FOG – SOLO

OVERGADEN
 

15.06 – 25.08 2019
Fernisering fredag d. 14. juni kl. 17-20
 

Den danske kunstner Nour Fog har siden sin afgang fra Det Jyske Kunstakademi i 2016 beskæftiget sig med lyd, installation og performances. De seneste år har keramikken været udgangspunktet for værker med integrerede tekniske komponenter som lyd, røg og bevægelse, som kan skabe stemningsskift, overgange og sanselighed. Body Objects er Nour Fogs første store solo-udstilling.
 

I udstillingen vokser et skulpturelt landskab frem af de tre værkgrupper Siren, Non Binary Objects og Organs og en mangfoldighed af (natur)materialer, former og udtryk. I Non Binary Objects ses en gruppe flydende, organiske former – nogle udført i keramik med en metallisk, glinsende glasur, andre i mat hvid gips. Skulpturerne er formundersøgelser kondenseret til ren urform, så et abstrakt og minimalistisk udtryk kan skabe associationer; er det noget sensuelt og erotisk stimulerende, sociale gruppedynamikker, mikrobiologiske celledannelser eller kropslig anatomi? Værket viser et spændingsfelt mellem modpoler, hvor Nour Fog foreslår deres gensidige afhængighed, ved at påpege dialogen og konflikten mellem dem. Titlen Non Binary Objects kan aflæses kønspolitisk; som en modstand mod at anskue fænomener binært og i stedet antydningen af, at der er flere nuancer end to.
 

Udstillingens mest monumentale værk Siren er 3,60 meter høj og indtager rummet med en massiv kropslig fylde. Inspireret af alarmsireners tragtformede åbning, fungerer skulpturen som en forstærker, der jævnligt igangsætter en sirenesang af menneskekor. Værket er både lokkende og faretruende, som mytologiens kvindelige sirener, der kaldte skibsbrudne sømænd til sig, for dernæst at fortære dem. Skulpturen viser Nour Fogs undersøgelser af musikalske grundprincipper som eksempelvis instrumenters akustikrum og hvordan udformningen af keramiske hulrum og åbninger har betydning for lydbølgers bevægelse. Installationen Organs i grovkornet skulpturler skildrer menneskekroppens indre; nyrer, vener, arterier, bryster og balder. Elementerne er tilføjet en spirituel og historisk bevidsthed i hvad der ligner en arkæologisk udgravning med potteskår, vaser og røgelseskar: Hist og pist udsender skulpturernes tud en fin røg, som indhyller rummet i mystik og en let tåge.
 

Nour Fog beskæftiger sig med kønspolitiske tematikker, musikvidenskab og sanselighed, mens de formmæssige undersøgelser af skulpturen, keramiske formler og glasurer er inspireret af alt fra japanske og indiske lakteknikker, Venus fra Willendorf, sci-fi, og klassisk arkæologi. I sine skulpturer afsøger kunstneren et fysisk indre og ydre gennem udformninger og rum, mens på et symbolsk plan temaer som psykologi, krop og seksualitet.
 

Nour Fog (f. 1981) er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2016 og har udstillet på Sydhavn Station, Galleri Image samt deltaget på et væld af danske og internationale gruppeudstillinger. Sideløbende har han det eksperimenterende musikalske projekt Duo Demona med Maj Kjærsig.